26.8.24

Audio recenze: Amerikánka - 30 %

Surrealistický artfilm, který by byl možná originální před 70 lety a zajímavě retro před 30 lety, ale dnes je především nudný a nemá k ničemu co říct. Je chvályhodné, pokud tento film pomůže zlepšit podmínky v dětských domovech, ale bez hromady doprovodných informací není ani zřejmé, že má mít nějaký takový účel. Z toho, co se děje na plátně, nevyplývá nic víc než "Podívejte, co se honí v mé šílené hlavě, zajímá vás to?" Mě osobně ne. (Ilča 20 %)




20.8.24

Audio recenze: Miki - 60 %

Dobří herci, dobrá atmosféra, slušně řemeslně natočeno, občas dobrý vtip, ale scénář není nic moc a pokud o titulní postavě nic nevíte, je to místy dost zmatené (kdo je kdo, proč dělá to, co dělá, a proč by vás to mělo zajímat). Až na konci zjistíte, že je to jen polovina příběhu a na zbytek budete muset jít do kina za půl roku, což bych se odvážil označit za podraz na diváka. (Ilča 60 %)


14.8.24

Audio recenze: Vetřelec: Romulus [Alien: Romulus] - 80 %

Tento film dělá pro fanoušky prvního Vetřelce to, co udělal Deadpool & Wolverine pro fanoušky Marvelu, tedy snaží se je celkem úspěšně okouzlit. Výprava bezchybná, scénář a postavy docela zajímavé, ale jak se vršily mrtvoly a odkazy na první film, přestal jsem být okouzlen a začal jsem přemýšlet o tom, jestli ještě může mít Vetřelecká sága nějakou budoucnost a jak by tato budoucnost ideálně měla vypadat. A nebylo to úplně veselé přemýšlení. První dva filmy řekly všechno, co bylo potřebné říct, a další filmy buď omílají dokola totéž, nebo nejsou Vetřelec... (Ilča 50 %)


12.8.24

Audio recenze: Longlegs - 50 %

Oceňuji, že to není jen tuctová kopie všech těch "Insidious" a "Conjuring" a snaží se to o něco jiného. Atmosféra většinou docela funguje, ale scénář je velmi slabý, děravý a Nicolas Cage (který je na plátně pár minut) tomu všemu spíš škodí. Byla chyba dělat z tohoto hororu částečnou detektivku, protože se hlavní hrdinka (agentka FBI) chová téměř non-stop jako naprostý kokot a ignoruje všechny vyšetřovatelské zásady. (Ilča 40 %)


8.8.24

Audio recenze: Borderlands - 50 %

Jako takové ty zapomenuté videoherní adaptace z 90. let (třeba "Streetfighter"): Kdo nezná původní materiál, nemá pražádný důvod to vidět. Kdo miluje původní materiál, ten si může každých pět minut zajuchat, že se tam objeví prvoplánovitý odkaz na něco, co zná. Všechno vypadá lacině, všechny podzápletky jsou buď předvídatelné nebo nesmyslné a spousta věcí je úplně bezdůvodně jinak, než byla ve videohrách. Skoro jako kdyby to byla záměrná pocta starým béčkovým filmům, ale obávám se, že tak sofistikovaný Eli Roth není. (Ilča 60 %)


7.8.24

Audio recenze: Mord - 70 %

Extrémně realistické zachycení atmosféry dnešní vesnice s výbornými hereckými výkony a občasnými originálními nápady (hudba, kamera). Na rozdíl od "Hoří, má panenko" zde ale není téměř žádný humor, ani zápletka, která by stála za řeč, takže je trochu diskutabilní, proč se na to 85 minut dívat. (Ilča 50 %)



6.8.24

Audio recenze: Vlny - 90 %

Film, který patří k tomu nejlepšímu z české kinematografie a snese srovnání s čímkoliv z celosvětové produkce. Některé scény jsou audiovizuálně lahůdkové, všechno funguje jak má a jako bonus je to dokonale pochopitelné i pro diváka, který o tehdejších událostech neví vůbec nic. Mádl chytře využil své filmařské schopnosti, aby to celé působilo ještě velkolepěji, než na co měl peníze. Fanoušek Triera nebo Vachka může namítat, že je to místy až moc hollywoodské, ale já byl velmi potěšen.  (Ilča 90 %)